Gedurende het hele ziekte traject is het belangrijk om een re-integratiedossier bij te houden en te letten op de verplichtingen die jij als werkgever hebt volgend uit de Wet verbetering poortwachter (Wvp) en wanneer je hieraan moet voldoen.
Hieronder een overzicht:
Wanneer je verwacht dat je werknemer langer dan een week ziek is moet je de arbodienst of bedrijfsarts binnen 1 week na de eerste ziektedag inschakelen.
Na 6 weken moet de bedrijfsarts de probleemanalyse opstellen. De bedrijfsarts beoordeelt de status van de arbeidsongeschiktheid en bekijkt wat de verwachtingen zijn met betrekking tot het herstel.
Na 8 weken ga je aan de slag met het opstellen van een plan van aanpak. Deze stel je op aan de hand van de probleemanalyse en in overleg met de werknemer. In dit plan staat wat jullie gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het plan van aanpak is een belangrijk onderdeel van het re-integratiedossier.
Elke 6 weken hierna moet er een evaluatie plaatsvinden. In deze evaluatie bespreek je, wanneer mogelijk, met je werknemer de voortgang van de arbeidsongeschiktheid. Zo nodig stel je het PvA bij.
Wanneer de werknemer na 42 weken nog niet hersteld is, moet hij of zij zich ziek melden bij het UWV.
Na 46 weken en uiterlijk voor de 52e week van ziekte van de werknemer is het tijd voor de eerstejaarsevaluatie. Kijk samen naar welk resultaat haalbaar is voor het tweede jaar. Het is nu ook tijd om het tweede spoor in te zetten, als dit al niet ter sprake is geweest.
Is de werknemer na 20 maanden nog niet volledig aan het werk, dan is het tijd om een re-integratieverslag op te stellen. Hiervoor kun je formulieren gebruiken van het UWV. Als het goed is, begeleidt de arbodienst je hierin.
Na 88 weken en uiterlijk voor de 93e week moet de werknemer een WIA-uitkering aanvragen. De werknemer ontvangt een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Hij stuurt zelf het formulier medische informatie per post toe. Jij vult de eindevaluatie in. Het UWV beoordeelt het door jou in week 93 aangeleverde re-integratieverslag. Daarna voert een verzekeringsarts van het UWV de WIA-keuring uit. Als aan alle voorwaarden is voldaan, start de WIA-uitkering na 104 weken.
Let op dat je tijdig aan bovenstaande verplichtingen voldoet en dat je deze juist uitvoert. Wanneer je zieke werknemer een WIA-uitkering aanvraagt, beoordeelt het UWC of jij als werkgever genoeg hebt gedaan aan de re-integratie. Wanneer het oordeel is dat jij er niet genoeg aan hebt gedaan legt de UWV een loonsanctie op. In het ergste geval betekent dit dat je nog 1 jaar langer het loon van je werknemer moet door betalen.
Volg dus altijd de verplichtingen op en zorg voor een goede relatie met de arbodienst of bedrijfsarts.
Wat als mijn werknemer niet voldoet aan de re-integratieverplichtingen?
Werknemer is arbeidsongeschikt en er kan geen re-integratie plaatsvinden