Wat als mijn werknemer niet voldoet aan de re-integratieverplichtingen?

Als werkgever heb je re-integratieverplichtingen, maar de werknemer ook. Wat kun je doen als de werknemer deze verplichtingen niet nakomt?

In het geval je werknemer niet (voldoende) meewerkt aan de re-integratie, heb je de mogelijkheid om het loon stop te zetten of op te schorten. Je mag niet zelf kiezen of je loon stop zet of opschort, dit is geregeld in de wet. Het verschil tussen deze twee is als volgt:

Opschorten

Opschorten van loon betekent dat je geen loon betaalt aan je werknemer, om deze zo te motiveren aan zijn of haar verplichtingen te voldoen. Zodra de werknemer zich weer aan zijn verplichtingen houdt, moet je met terugwerkende kracht het loon uitbetalen. Dit middel helpt de werknemer te motiveren mee te werken, maar neemt niet het recht op uiteindelijke uitbetaling van loon weg.

Stopzetten

Stopzetten van loon is ingrijpender dan opschorting. Stopzetten van het loon neemt namelijk wel het recht van de werknemer op uitbetaling van het loon weg. Ook als de stopzetting uiteindelijk wordt opgeheven, kan de werknemer geen aanspraak meer maken op het loon dat hij tijdens de stopzetting is misgelopen. Omdat dit verder gaat dan opschorting zijn aan deze maatregel strengere voorwaarden verbonden.

Let op!

Als je een van deze maatregelen onterecht inzet, moet je eventueel achteraf ook nog rente en een wettelijke verhoging betalen bovenop het verschuldigde loon. Dit kan oplopen tot 50% van het onterecht niet betaalde salaris.

Klik op de link hieronder voor een checklist over de mogelijkheid voor het stopzetten en/of opschorten van het loon;

Mag ik het loon stopzetten of opschorten?

Published with Nuclino