Werknemer is arbeidsongeschikt en er kan geen re-integratie plaatsvinden

Wanneer een werknemer langer dan twee jaar ziek is, is de werkgever na die twee jaar niet meer verplicht tot loondoorbetaling en kan de arbeidsovereenkomst opgezegd worden.

Wanneer de werknemer akkoord gaat met het opzeggen van de arbeidsovereenkomst, gaat dit zonder procedure bij de kantonrechter of UWV. Dit kan op twee manieren gaan:

  1. Wederzijds goedkeuren;

    In dit geval maak je samen afspraken voor een eventuele ontslagvergoeding.

  2. Opzegging met instemming;

    In dit geval is sprake van een eenzijdige opzegging waar de werknemer expliciet mee moet instemmen. De werkgever moet een transitievergoeding betalen als de werknemer hier recht op heeft.

    Houdt rekening met de opzegtermijn, de loondoorbetalingsverplichting is misschien gestopt, maar de einddatum van de arbeidsovereenkomst moet wel in de toekomst liggen.

Let op!

Je moet altijd schriftelijk vermelden dat de werknemer 2 weken bedenktijd heeft, indien je dit niet doet als werkgever heeft de werknemer 3 weken bedenktijd.

Wanneer je er niet samen uit komt, kan je toestemming vragen van het UWV. Je vraagt een ontslagvergunning aan, dit kan met de reden van arbeidsongeschiktheid. De UWV behandelt zo'n verzoek binnen 4 weken van het moment van ontvangst. De UWV beoordeelt voor het verzoek met reden arbeidsongeschiktheid het volgende:

Published with Nuclino