Wanneer je een oproepkracht hebt aangenomen, zijn er een aantal wettelijke verplichtingen waar je op moet letten:
Bedenk je goed dat een oproepkracht die op basis van een nulurencontract werkt, of een min-max contract voor minder dan vijftien uur per week, je voor iedere oproep minimaal drie uur moet uitbetalen. Ook wanneer de oproepkracht maar 1 uur werkt.
Wettelijk ben je verplicht om een oproepkracht vier dagen van tevoren op te roepen en die oproep mag je tussendoor niet zomaar wijzigen. Wanneer je binnen deze vier dagen de oproep annuleert, betaal je toch het loon voor de oproep.
Dit betekent ook dat wanneer je de oproepkracht 1 dag van tevoren oproept, de oproepkracht niet verplicht is om aan die oproep gehoor te geven.
De termijn van 4 dagen kan verkort zijn als er een CAO van toepassing is en er hierin wordt afgeweken van de termijn van 4 dagen.
Als werkgever van oproepkrachten heb je een wettelijke verplichting om na twaalf maanden met een oproepkracht te hebben gewerkt het gemiddelde aantal uren per maand over het laatste jaar aan te bieden aan de werknemer als vaste arbeidsomvang, "aanbod van vaste arbeidsomvang".
Hiernaast geldt sinds augustus 2022 een uitbreiding van de informatieplicht van de werkgever, waardoor, wanneer er sprake is van een onvoorspelbaar werkpatroon, je werknemer die langer dan een halfjaar in dienst is jaarlijks een verzoek kan indien om een voorspelbare arbeidsrelatie.
Let op het "rechtsvermoeden van een arbeidsomvang". Dit vermoeden kan al na drie maanden aanwezig zijn.