Ik ga een oproepkracht aannemen

Wanneer jij een vaste medewerker in dienst wilt nemen, maar je deze nog geen vast aantal uren kan bieden is het handig om een oproepkracht aan te nemen.

Als je met een werknemer niet een vast aantal werkuren per periode afspreekt, heb je te maken met een oproepkracht. Zoals een nuluren-contract of een min-max contract.

Wanneer kies je voor een oproepkracht?

Wanneer je te maken hebt met een wisselende hoeveelheid aan werk kan het prettig zijn om personeel in dienst te hebben die flexibel is qua uren omvang.

Een nulurencontract zet je in bij activiteiten waarvan je vooraf niet duidelijk kunt bepalen of ze wel of niet plaatsvinden of in het geval je behoefte aan personeel per maand (of seizoen) veranderd. Hieraan zitten wel enkele wettelijke regels verbonden waar op je goed moet letten, zoals:

Een min-max contract biedt uitkomst wanneer je medewerker flexibel inzetbaar wil zijn, maar jullie beide toch bepaalde garanties willen hebben. Met een min-max contract spreek je een minimum aantal uren af dat de werknemer per week zal werken, maar je kunt de werknemer extra oproepen als er toch meer werk blijkt te zijn, tot het afgesproken maximum aantal uren.
Voor het minimum aantal uren moet je de werknemer altijd betalen. Voor de uren daarboven, tot het maximale aantal, betaal je alleen uit wanneer deze ook daadwerkelijke zijn gemaakt.


Een oproepkracht komt in 2 smaken:

  1. Een nul-uren contract; of

  2. een min-max contract.
    Bij beide contracten dien je, net als bij een arbeidsovereenkomst met vaste urenomvang, te
    kiezen of je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd aanbiedt.

Let op!

Het is belangrijk om met een oproepkracht een schriftelijke overeenkomst te sluiten. Wanneer je geen afspraken vastlegt, is de kans groot dat de oproepkracht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan claimen.

Waar moet ik op letten bij het aannemen van een oproepkracht?

Ik twijfel tussen bepaalde tijd en onbepaalde tijd

Published with Nuclino