Ja, de werknemer is arbeidsongeschikt

Heb je het vermoeden dat je werknemer een van de re-integratieverplichtingen niet nakomt?

Wanneer sprake is van één van onderstaande situaties is het wellicht mogelijk om het loon stop te zetten of op te schorten:

Opzettelijk veroorzaken van ziekte

Als je werknemer zijn of haar ziekte opzettelijk veroorzaakt heeft, kun je het loon stopzetten.

Een werknemer heeft geen recht op loon wanneer de ziekte opzettelijke door hem of haar is veroorzaakt. Maar let op! Hier is bijna nooit sprake van.

De opzet van de werknemer moet echt gericht zijn op het ziek worden. Dit is lastig te bewijzen en wordt niet zomaar aangenomen. Zo is er bijvoorbeeld (in veel gevallen) geen sprake van opzet als de werknemer arbeidsongeschikt is geraakt door het beoefenen van een extreme sport of bijvoorbeeld een medisch niet noodzakelijke cosmetische ingreep.


Belemmeren of vertragen van de genezing

Als je werknemer zijn of haar genezing belemmert of vertraagt, kun je het loon stopzetten.

Een werknemer heeft geen recht op loon wanneer hij of zij de genezing belemmert. Er zijn veel situaties waarin hier sprake van kan zijn, maar het is belangrijk om aan te geven dat jij als werkgever je, in beginsel, niet mag bemoeien met de gezondheidssituatie van je werknemer(s). Je mag niets zeggen over iemands levensstijl.

Dit betekent ook dat de werknemer de (volgens jou of de bedrijfsarts) beste methoden van genezing links mag laten liggen. Dit ligt anders als bijvoorbeeld een bepaalde operatie de enige reële mogelijkheid is om te genezen. In zo'n geval moet de werknemer wel een hele goede reden hebben om de operatie niet te ondergaan.


Weigering passende arbeid en voorschriften

Als je werknemer passende arbeid weigert, kun je het loon stopzetten.

Een werknemer heeft geen recht op loon wanneer hij of zij passende arbeid weigert. Passende arbeid is werk dat in alle redelijkheid aan de werknemer kan worden opgedragen. Als het werk vanwege lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van je werknemer gevraagd kan worden, is het niet passend. Om te kijken of het werk passend is kijk je naar het arbeidsverleden, de opleiding, de gezondheidstoestand, het verschil met het gebruikelijke werk, het loon en waartoe de werknemer nog in staat is. Hoe langer de arbeidsongeschiktheid duurt, hoe meer werk passend zal zijn.


Weigering meewerken aan plan van aanpak

Als je werknemer weigert mee te werken aan je plan van aanpak, kun je het loon stopzetten.

Een werknemer heeft geen recht op loon wanneer hij of zij de genezing belemmert. Er zijn veel situaties waarin hier sprake van kan zijn, maar het is belangrijk om aan te geven dat jij als werkgever je, in beginsel, niet mag bemoeien met de gezondheidssituatie van je werknemer(s).

Published with Nuclino