Rechtspersoon

Natuurlijke personen hebben rechten en plichten. Zoals belasting betalen en je aan de wet houden. In de wet is geregeld dat ook bedrijven en organisaties rechten en plichten kunnen hebben. Dat kan als het bedrijf een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid heeft. Het bedrijf is dan een rechtspersoon.

Met een bedrijf met rechtspersoonlijkheid kan je voorkomen dat je met je eigen vermogen aansprakelijk bent voor bijvoorbeeld schulden of schadeclaims. Als je bedrijf een rechtspersoon is, is het handelingsbekwaam en kan het in naam van die rechtspersoon besluiten nemen, schulden hebben en overeenkomsten sluiten. Ook kan je bedrijf eigenaar zijn van (on)roerende goederen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsmiddelen zoals computers, een bestelbusje en apparaten.

Een rechtspersoon is zo bijna gelijk aan een mens. Zo kan een rechtspersoon erven, aangeklaagd worden en failliet gaan. Toch heeft een rechtspersoon minder rechten en plichten dan een natuurlijk persoon. Een rechtspersoon kan bijvoorbeeld wel erven, maar niet trouwen of een gevangenisstraf krijgen.

Vertegenwoordiging rechtspersoon

Een rechtspersoon heeft zelf geen mond of handen. Daarom heeft het bedrijf een bestuur: een voorzitter, secretaris, directeur of een algemeen bestuurslid. Deze personen handelen voor en namens de rechtspersoon. Dat betekent dat zij bindende afspraken kunnen maken namens de rechtspersoon. Een andere rechtspersoon kan ook bestuurder zijn, dit zie jij bijvoorbeeld bij een holding structuur.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid:

Published with Nuclino