Wil je flexibel zijn en personeel 'inlenen', dan heb je de keuze tussen inlenen door middel van payrolling of via een uitzendbureau. De twee mogelijkheden lijken op elkaar maar er is ook een belangrijk juridisch onderscheid. De verschillen tussen payrolling en uitzending zijn:
Je dient zelf personeel te werven en selecteren;
Bij welke partij de werkgevers verplichtingen (verantwoordelijkheid administratie, doorbetalen bij ziekte, dossier opbouwen, etc.) liggen is niet altijd duidelijk;
Het payrollbedrijf komt in feite tussen jouw bedrijf en de medewerker in te staan en zorgt ervoor dat je ontlast wordt van alle administratieve zaken. De meeste payrollbedrijven nemen het werk uit handen door de arbeidsovereenkomsten te sluiten, de administratie te voeren, de ziekteverzuim verplichtingen te regelen en de salarissen inclusief premies te betalen.
Voordelen:
Ontzorgen met betrekking tot de personeelsadministratie en andere administratieve rompslomp.
Nadelen:
Het is niet toegestaan een payrollmedewerker minder te betalen dan de rest van je personeel. Zo betaal je altijd meer, want een payrollbedrijf vraagt een opslag.
Juridische onduidelijkheid met betrekking wie de echte werkgever is. Wie betaalt loon als je te maken krijgt met zieke payrollkrachten en wie is verantwoordelijke voor de correcte uitbetaling van loon? Deze onduidelijkheid kan risico's opleveren.
Eerder kon je langer flexibel met iemand werken voordat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd verplicht was met payrolling, echter is dit nu niet meer mogelijk.
Mogelijk om langere tijd flexibel te blijven werken;
Werkgevers verplichtingen (verantwoordelijkheid administratie, doorbetalen bij ziekte, dossier opbouwen, etc.) liggen bij uitzendbureau;
Wanneer je extra handen nodig hebt en niet weet waar je moet beginnen om die persoon te vinden kan het inschakelen van een uitzendbureau een uitkomst zijn.
Een uitzendbureau kan voor jou de juiste persoon werven en is verantwoordelijk voor alle andere zaken die komen kijken bij personeel. Het enige wat je wellicht nog moet doen is het aftekenen van een urenbriefje.
Voor deze diensten betaal je natuurlijk een behoorlijke opslag, maar hier staat tegenover dat je lang flexibel kan blijven werken en je geen extra kosten betaald als de uitzendkracht ziek wordt.
Let wel goed op wat je afspreekt in de overeenkomst, vooral wanneer je die persoon op termijn rechtstreeks in dienst wilt nemen. Vaak wordt hiervoor een boeteclausule opgenomen.