Het herroepingsrecht is het recht dat de consument (klant) heeft om zijn bestelling te 'herroepen', wat wil zeggen dat de consument zonder het vermelden van een reden van de gesloten overeenkomst voor de bestelling afziet en dus de artikelen die hij geleverd heeft gekregen terug wil sturen.
De termijn voor het herroepen van de overeenkomst bedraagt 14 dagen en begint te lopen op het moment dat de consument de bestelling heeft ontvangen. Als de consument (klant) het product dan wil terugsturen dan geldt er nog eens een termijn van 14 dagen (om het terug te sturen) op het moment dat de klant heeft aangekondigd dat hij/zij het terug gaat sturen.
Verder is nog van belang dat de webshop GEEN vormvereisten mag stellen aan de manier hoe de koper bekend maakt dat hij wil afzien van de gesloten overeenkomst. Dit betekent dat de consument op iedere manier bekend mag maken dat hij de artikelen terug wil gaan sturen. Nadat de consument dit bekend heeft gemaakt begint direct het retourrecht te lopen.
Let op!
Als webshop heb je een informatieplicht. Dit wil zeggen dat je de consument voldoende moet informeren over het herroepingsrecht dat ze beschikken. Als de informatieplicht wordt geschonden dan volgt er een waarschuwing of zelfs een boete.
Uitzonderingen op het herroepingsrecht zijn:
Artikelen die op maat zijn gemaakt
Artikelen met een beperkte houdbaarheidsdatum
Artikelen die een verzegeling hebben en waarvan deze is verbroken (hygiëne, audio/videoapparatuur, computerapparatuur)
Kranten, tijdschriften of magazines
Let Op!
Ook bij de uitzonderingen geldt een infromatieplicht, je moet de consument informeren over het feit dat sommige producten geen herroepingsrecht hebben.